Staking huisartsen 1 juli 2022

In de week van 27 juni tot en met 1 juli 2022 wordt er een week vol huisartsengeluid georganiseerd. Huisartsen willen minister, politiek en zorgverzekeraars zoveel mogelijk huisartsenverhalen laten horen en in Barneveld doen wij hieraan mee.

Barneveld breed trekken wij met elkaar op. In de middag van 1 juli reizen wij met een afvaardiging af naar Den Haag om te staken op het Malieveld.

Om deze reden zullen wij op vrijdagmiddag 1 juli samen met andere huisartsenpraktijken in Barneveld een spoedspreekuur draaien.  Vanaf 12:00 uur is er alleen een spoedspreekuur bij de arts en de telefoon van de assistente heeft de spoedfunctie aan staan. Vragen die niet onder spoedzorg vallen worden die middag niet beantwoord.  

Waarom vinden wij dit als Huisartsen de Burgt belangrijk?

De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk. De zorgvraag neemt toe en wordt complexer. Door veranderingen in het zorgstelsel en schaarste op andere plekken in de zorg wordt er een steeds groter beroep gedaan op de huisartsenpraktijken overdag en op de huisartsenposten in de avond-, nacht- en weekenduren. Patiënten moeten na verwijzing door de huisarts steeds vaker lang wachten op vervolgzorg. Daardoor komt de tijd die de huisartsen per patiënt hebben om het goede gesprek te voeren in de knel en vinden steeds meer huisartsen en medewerkers de werkdruk te hoog.

En dat terwijl de huisartsenzorg zo belangrijk is voor patiënten en zo’n cruciale schakel is in het hele zorgsysteem.

Het is belangrijk dat iedereen toegang blijft houden tot goede huisartsenzorg, daarom is het motto van de actieweek: “Iedereen een huisarts”. Het is het waard om daarvoor te vechten en te laten zien dat het tij gekeerd moet worden!

Waarom acties op dit moment?
De problemen zijn niet gisteren ontstaan en we weten ook dat ze niet morgen allemaal opgelost zullen zijn, maar we staan wel op een keerpunt. In de huisartsenzorg zitten veel huisartsen en medewerkers aan de grens van wat ze aankunnen of zijn al over die grens heen. Op dit moment worden nieuwe plannen gemaakt voor de zorg voor de komende jaren en worden de bijbehorende financiële middelen verdeeld. We willen in die plannen concrete stappen zien waarmee de druk op de huisartsenzorg op de korte en langere termijn wordt verlicht.

Er moeten concrete afspraken komen, zodat we als huisartsen meer tijd voor het gesprek met onze patiënten krijgen en er geen nieuwe taken bij krijgen. En we willen duidelijke afspraken over de beschikbaarheid van andere zorgverleners en het sociaal domein, zodat patiënten na verwijzing van de huisarts ook daar tijdig geholpen worden.

Wij beseffen dat wij ook een beroep doen op u als onze patiënt. Wij willen vragen om uw begrip zodat wij als praktijk zorg kunnen blijven leveren waarbij u als patiënt voorop blijft staan.

Met vriendelijke groet,

Team huisartsen de Burgt

Nieuws | Link van dit artikel